DZB - Zverejnená bakalárska práca

Analytické stanovenia vitamínu C v potravinách

Autor
Mišiaková, Margaréta
Školiteľ
Feszterová, Melánia
Oponent
Kucková, Lenka
Škola
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre FPV UKF KCH
Rok odovzdania
2018
Počet strán
81s.
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=F284FC460F7B017326AAAFDABAD1
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Bakalárska práca

Študijný odbor
7801 | učiteľstvo akademických predmetov - učiteľstvo biológie (v kombinácii)

Dátum zaslania práce do CRZP
20.04.2018

Dátum vytvorenia protokolu
20.04.2018

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
16.07.2018

Práca je zverejniteľná od
16.07.2018

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
Bakalárska práca poskytuje prehľad informácií súvisiacich s vitamínom C, jeho vlastnosťami, výskytom a prejavmi nedostatku alebo nadbytku v ľudskom organizme. Cieľom práce je stanoviť obsah vitamínu C v analyzovaných vzorkách potravín (ovocie, zelenina, rastlinný materiál), dosiahnuté výsledky matematicky vyhodnotiť a porovnať s hodnotami vitamínu C uvedenými v literatúre. V prvej kapitole je popísaný vitamín C (kyselina L-askorbová), jeho charakteristika (nomenklatúra; história; štruktúra, fyzikálne a chemické vlastnosti; stabilita, fyziológia; oxidačno-redukčné reakcie; vitamín C ako antioxidant), zdroje a výskyt (ovocie; zelenina; nápoje; potraviny živočíšneho pôvodu; výživové doplnky; rastliny). Vitamín C ako jeden z vitamínov rozpustných vo vode je všeobecne považovaný za základný antioxidant v ľudskej výžive. Preto sme sa v jednej z°podkapitol zamerali aj na príjem a dôležitosť vitamínu C pre ľudský organizmus. Obsah ďalšej kapitoly predstavuje materiál a použité metódy práce. V rámci materiálu sme opísali odber, úpravu a spracovanie vzoriek (ovocia, zeleniny, rastlinného materiálu) pred analýzou. Na stanovenie vitamínu C sme použili 3 analytické metódy: titračnú, chromatografickú (na filtračnom papieri a na Whatmanne 40) a spektrofotometrickú (na UV-VIS). Jednotlivé metódy približujú princíp stanovení, použité chemikálie a prístroje, pracovné postupy a°chemické rovnice. V nasledujúcej kapitole sme vyhodnotili dosiahnuté výsledky použitých analytických metód a porovnali obsahy vitamínu C v jednotlivých vzorkách ovocia, zeleniny a rastlinného materiálu. Vo vzorkách ovocia, v ktorých sme titračne analyzovali vitamín C, boli hodnoty jeho koncentrácie v rozmedzí od 3,29 mg (jablko) do 122,20 mg (ríbezľa čierna) na 100 g, pri chromatografickom stanovení boli v intervale od 6,57 mg (jablko) do 102,14 mg (ríbezľa čierna) na 100 g a pri spektrofotometrickom stanovení boli od 3,15 mg (jablko) do 170,51 mg (ríbezľa čierna) na 100 g. Vo vzorkách zeleniny, v ktorých sme titračne analyzovali vitamín C, boli hodnoty jeho koncentrácie v rozmedzí od 1,65 mg (uhorka) do 115,15 mg (červená paprika) na 100 g, pri chromatografickom stanovení boli v intervale od 8,76 mg (uhorka) do 116,73 mg (červená paprika) na 100 g a pri spektrofotometrickom stanovení boli od 6,87 mg (uhorka) do 162,06 mg (červená paprika) na 100 g. Vo vzorkách rastlinných materiálov, v ktorých sme titračne analyzovali vitamín C, boli hodnoty jeho koncentrácie v rozmedzí od 1,18 mg (červená repa - listy) do 139,83 mg (petržlen záhradný - vňať) na 100 g, pri chromatografickom stanovení boli v intervale od 1,95 mg (červená repa - listy) do 87,64 mg (petržlen záhradný - vňať) na 100 g a pri spektrofotometrickom stanovení boli od 2,75 mg (červená repa - listy) do 143,22 mg (petržlen záhradný - vňať) na 100 g. Na základe dosiahnutých výsledkov z analýz a ich následným porovnaním s hodnotami literárnych zdrojov sa ako najpresnejšia metóda javí spektrofotometrická. Získané výsledky sú skoro totožné s údajmi, ktoré sme zistili v literatúre. K rozdielom v dosiahnutých výsledkoch mohlo dôjsť: zlým odberom vzoriek, ich nesprávnym uskladnením, nepresnosťami v nameraných údajoch alebo státím získanej šťavy viac ako 10 hodín pri izbovej teplote. Vitamín C je esenciálny antioxidant v ľudskej výžive a°kofaktor enzýmovo katalyzovaných reakcií potrebných pre správne fungovanie orgánov, a preto je dôležité sledovať hodnoty jeho koncetrácie v potravinách.
The bachelor´s work provides a survey of information related to vitamin C, its properties, occurrence and symptoms of deficiency or its excess in human organism. The objective of this work is to determine the content of vitamin C in analysed food samples (fruit, vegetables and plant material), mathematically evaluate results obtained and compare them with the values of vitamin C given in literature. The first chapter describes vitamin C (L-ascorbic acid), its characteristics (nomenclature, history, structure, physical and chemical properties, stability, physiology, oxidation-reduction reactions, vitamin C as an antioxidant), its sources and occurrence (ruit, vegetables, drinks, food of animal origin, nutritional supplements and plants). Vitamin C as one of water-soluble vitamin is generally considered to be the basic antioxidant in human nutrition. Therefore, in one of the subchapters we have also focused on the intake and importance of vitamin C for human organism. The contents of the next chapter are materials and work methods used. Within the material we described sampling, treatment and sample processing (of fruit, vegetables and plant materials) before the analysis. We used three analytical methods to determine vitamin C: titration, chromatography (on filter paper and Whatmanne 40) and spectrophotometric method (on UV-VIS). The individual methods demonstrate the principles of determination, chemicals and instruments used, work procedures and chemical equations. In the following chapter we have evaluated the obtained results of analytical methods which were used and compared the contents of vitamin C in individual fruit, vegetable and plant material samples. In fruit samples in which we titrated vitamin C, the values of its concentration ranged from 3,29 mg (apple) to 122,20 mg (black currant) per 100 g, in the chromatographic assay ranged from 6,57 mg (apple) to 102,14 mg (black currant) per 100 g and in spectrophotometric assay ranged from 3,15 mg (apple) to 170,51 mg (black currant) per 100 g. In vegetable samples in which we titrated vitamin C its concentration ranged from 1,65 mg (cucumber) to 115,15 mg (red pepper) per 100 g, in the chromatographic assay they ranged from 8,76 mg (cucumber) to 116,73 mg (red pepper) per 100 g and finally, in spectrophotometric assay they ranged from 6,87 mg (cucumber) to 162,06 mg (red pepper) per 100 g. In samples of plant materials in which we titrated vitamin C, its concentrations ranged from 1,18 mg (beetroot - leaves) to 139,83 mg (parsley - leaves) per 100 g, in chromatographic assay concentrations ranged from 1,95 mg (beetroot - leaves) to 87,64 mg (parsley - leaves) per 100 g and in spectrophotometric assay ranged from 2,75 mg (beetroot - leaves) to 143,22 mg (parsley - leaves) per 100 g. Based on the obtained results from the analyses and their subsequent comparison with the values from literary resources, the most accurate method appears the spectrophotometric one. The results obtained are almost identical to the data from literature resources. Differences in the results could have occurred as the consequence of bad sampling, incorrect storage, inaccuracy in the measured data or the storage of the juice obtained over 10 hours at a room temperature. Vitamin C is both an essential antioxidant in human nutrition and cofactor of the enzyme-catalyzed reactions necessary for the proper functioning of the organs and thus, it is important to monitor its concentrations in food.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)