DDP - Zverejnená diplomová práca

Hodnotenie horľavosti termicky upraveného jedľového dreva.

Autor
Štulrajter, Šimon
Školiteľ
Orémusová, Emília
Oponent
Vilhanová, Anna
Škola
Technická univerzita vo Zvolene DF KPO (DF)
Rok odovzdania
2022
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=D9F0BB0A8DA992698DA192D31B33
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Diplomová práca

Študijný odbor
9205 | *bezpečnostné vedy

Dátum zaslania práce do CRZP
12.05.2022

Dátum vytvorenia protokolu
12.05.2022

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
07.06.2022

Práca je zverejniteľná od
ihneď

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
Termická úprava je v súčasnosti široko používanou ochranou dreva. Je to metóda prijateľná k životnému prostrediu, pretože pri tejto úprave sa nepoužívajú žiadne toxické chemické látky. Vzhľadom nato, že termodrevo je materiál, ktorého využitie narastá je potrebné skúmať jeho požiarno – technické charakteristiky. V diplomovej práci sme sa zamerali na hodnotenie horľavosti termicky upraveného jedľového dreva Jedle bielej (Abies alba Mill.).Vzorky sme termicky upravili pri rôznych teplotách a časoch. Teploty úpravy boli 160 ºC a 200 ºC a časy 3 a 9 hodín. Vzorky boli testované nenormovanou metódou pomocou tepelného infražiariča (sálavým zdrojom tepla). Hodnotili sme vplyv termickej úpravy na horľavosť, ktorú sme porovnali na základe úbytku hmotnosti, rýchlosti odhorievania a času zapálenia. Experimentom sme zistili, že termická úprava mala vplyv na zníženie úbytku na hmotnosti počas horenia, rovnako aj na hmotnostnú rýchlosť odhorievania, relatívna rýchlosť odhorievania sa vplyvom termickej úpravy mierne zvýšila. Čas do zapálenia vzoriek sa vplyvom termickej úpravy skracoval.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)