ABSTRAKT ĎURÁKOVÁ, Antónia: Stanovenie koncentrácie vybraných ťažkých kovov v bylinných čajoch. [Diplomová práca]. Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre. Fakulta prírodných vied; Katedra chémie. Školiteľ: doc. Ing. Melánia Feszterová, PhD. Stupeň odbornej kvalifikácie: Magister, učiteľstva akademických predmetov biológie a chémie. Nitra: FPV, 2017. 79 s. Čaj patrí medzi najobľúbenejšie nápoje na svete, označenie čaj sa ale tiež bežne používa aj pre iné nálevy a odvary rôznych rastlinných bylín . Tieto nálevy označujeme pojmom bylinné čaje, ktoré sú pripravované najmä pre účinné látky obsiahnuté v danej byline, ktoré majú liečebné alebo preventívne účinky. Bylinné čaje sú väčšinou zmesou rôznych lúčnych a lesných bylín (kvetov, listov) avšak existujú aj bylinné čaje, ktoré sú iba z jednej rastliny. Viaceré zdroje poukazujú na možný výskyt ťažkých kovov v bylinných čajoch. Ako ťažké kovy označujeme také kovy, ktoré pri určitých koncentráciách škodlivo pôsobia na človeka a ďalšie biotické zložky ekosystému. Počas rozvoja priemyslu sa veľké množstvá týchto kovov dostali do biosféry a zostávajú hlavne v pôde a vode. Diplomová práca sa popisuje obsah ťažkých kovov v bylinných materiáloch (čajoch z bylín - alchemilka obyčajná (Alchemilla vulgaris), repík lekársky (Agrimonia eupatoria), praslička (Equisetum), žihľava dvojdomá (Urtica dioica), rumanček kamilkový (Matricaria chamomilla), mäta prieporná (Mentha Xpiperita)). Stanovené boli nasledovné ťažké kovy: meď, olovo, nikel a arzén. Na analýzu bylinných materiálov boli použité tri metódy: metóda I. (založená na pôsobení kyseliny 24 hodín), metóda II. (pôsobenie kyseliny 30 minút pri 90°C) a metóda III. (pôsobenie kyseliny 30 minút pri izbovej teplote). V kapitole 2 sa orientujeme na prehľad súčasného stavu riešenej problematiky. Kapitola 3 je zameraná na materiál a metodiku práce. V kapitole 4 výsledky a diskusia prezentujeme namerané hodnoty ťažkých kovov v bylinných čajoch a v závere sme zhodnotili aký vplyv môžu mať naše výsledky na zdravie človeka. Kľúčové slová: Ťažké kovy, Bylinný čaj, Ľudský organizmus