DZB - Zverejnená bakalárska práca

Obsah vybraných ťažkých kovov v hubách

Autor
Meliško, Miloš
Školiteľ
Pástor, Michal
Oponent
Zacharová, Andrea
Škola
Technická univerzita vo Zvolene FEE KPTK (FEE)
Rok odovzdania
2023
Počet strán
35.s
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=C0DEB8E07572332BA22B0C15805F
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Bakalárska práca

Študijný odbor
1610 | *ekologické a environmentálne vedy

Dátum zaslania práce do CRZP
12.05.2023

Dátum vytvorenia protokolu
12.05.2023

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
21.06.2023

Práca je zverejniteľná od
ihneď

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
Kľúčové slová (ostatné):
Huby sú súčasťou ľudskej stravy už od staroveku a ich konzumácia je spojená s mnohými zdravotnými benefitmi. V hubách sa však môžu hromadiť aj toxické ťažké kovy z prostredia, ktoré môžu predstavovať značné riziko pre ľudské zdravie. Je známe, že ťažké kovy ako olovo, kadmium, arzén a ortuť spôsobujú rôzne nepriaznivé zdravotné účinky vrátane rakoviny, neurologických porúch a poškodenia obličiek. Preto sa prítomnosť toxických ťažkých kovov v hubách stáva celosvetovo rastúcim problémom. Zdroje kontaminácie ťažkými kovmi v hubách sú rôznorodé a zložité, vrátane znečistenia ovzdušia, znečistenia pôdy a znečistenia vody. Niektoré z hlavných faktorov, ktoré prispievajú ku kontaminácii húb ťažkými kovmi, zahŕňajú priemyselné činnosti, banské operácie a poľnohospodárske postupy. Akumulácia ťažkých kovov v hubách sa môže značne líšiť v závislosti od druhu, podmienok pestovania a úrovne kontaminácie prostredia. Cieľom mojej bakalárskej práce je porovnať kontamináciu vysušených vzoriek hríbu Dubového (Boletus reticulatus) v rôznych oblastiach a to v okolí mesta Považská Bystrica, Handlová a Žarnovica a z regiónu Zemplína a Kysúc, a poskytnúť tak prehľad o súčasnom stave poznatkov o toxických ťažkých kovoch v hubách, vrátane ich zdrojov, akumulácie a možných zdravotných účinkov na konzumentov. Práca tiež rozoberie výzvy a príležitosti na zaistenie bezpečnosti a kvality húb v potravinovom reťazci. Osvetlením tejto dôležitej problematiky si táto bakalárska práca kladie za cieľ prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju hubárskeho priemyslu a ochrane verejného zdravia.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)