Výskum ťažkých kovov, zdokonaľovanie rozličných metód na ich zisťovanie a tiež zisťovanie obsahu ťažkých kovov v rôznych vínach je v súčasnosti veľmi zaujímavou a časti realizovanou výskumno-vedeckou aktivitou. Ťažké kovy, ich výskum a vplyv na zdravie a život človeka, živočíchy, rastliny, vodu, pôdu, ale aj na samotné životné prostredie ako celku sú dlhodobým trendom výskumných aktivít vo svete, ale aj na Slovensku, pričom je často dôležité to z akého hľadiska sa výskum berie. My sme poňali danú tematiku veľmi komplexne, venovali sme sa v rámci prvej kapitoly ťažkým kovom, následne v druhej kapitole uvádzame cieľ práce, v tretej časti práce sa venujeme použitej metodike v rámci realizácie tejto práce, vo štvrtej časti sa konkrétne venujeme jednotlivým metódam, ktoré sa používajú na analýzu vybraných ťažkých kovov vo vínach. Uvádzame aj metódy, ktoré súvisia s výskumom minerálov, hornín a pôdy, ktoré sú veľkými činiteľmi v tom, prečo obsahujú často niektoré vína rôzne ťažké kovy, ktoré ho buď negatívne alebo pozitívne ovplyvňujú v rôznej miere. Monitorovanie v rámci tejto problematiky sa realizuje na viacerých územiach Slovenska. Konkrétne bola práca z ťažkých kovov venovaná na: arzén, ortuť, kadmium, meď, nikel, zinok olovo a iné. Metód na skúmanie vybraných ťažkých kovov vo vínach existuje viacero. Rôzne ťažké kovy, ako sú napríklad kadmium, olovo, nikel, zinok a meď (a iné) sú dobre známe ťažké kovy, ktoré môžu byť pri vysokých dávkach toxické. Preto je veľmi dôležité sledovať ich obsah vo vinárskych produktoch, resp. rozličných vínach. Koncentrácia kadmia, olova, medi a rôznych ďalších prvkov, ktoré sme uviedli v rámci predloženej bakalárskej práce je často stanovovaná metódou atómovej absorpčnej spektrometrie (AAS).