Drevo je anizotropný materiál a má rôzne anatomické, fyzikálne a chemické vlastnosti. Degradácia dreva a zmena jeho chemickej štruktúry závisia od podmienok skladovania dreva (napr. teplota, obsah vlhkosti, pôsobenie mikroorganizmov). Prirodzené starnutie dreva spôsobuje zmeny v jeho chemickom zložení, farbe a morfologických vlastnostiach vlákien. V tejto dizertačnej práci bolo hodnotené chemické zloženie a morfologické vlastnosti dreva smreka obyčajného v priebehu jeho 15-mesačného skladovania. Stanovili sa obsahy extraktívnych látok pomocou toluén-etanolovej extrakcie, celulózy metódou podľa Seiferta, holocelulózy metódou podľa Wiseho a lignínu podľa Sluitera, a vypočítalo sa množstvo hemicelulóz ako rozdiel medzi holocelulózou a celulózou. Hodnota pH sa stanovila kontaktným meraním na povrchu dreva. Metódami kvapalinovej chromatografie (HPLC) sa stanovilo množstvo organických kyselín (octová, mravčia), ako aj množstvo sacharidov (D-glukóza, D-xylóza, D-galaktóza, L-arabinóza a D-manóza) bolo stanovené podľa metódy NREL, molekulové hmotnosti celulózy a polydisperzita boli analyzované rozmerovo-vylučovacou chromatografiou. Na základe dosiahnutých výsledkov možno konštatovať, že už po 2 mesiacoch skladovania došlo k poklesu množstva extraktívnych látok o 14 % po. Po 15-mesačnom skladovaní sa, v porovnaní s čerstvo vyťaženým drevom, množstvo celulózy, stanovenej podľa Seiferta a množstvo lignínu menilo minimálne, množstvo hemicelulóz pokleslo o 13,21 %, z dôvodu ich ľahšej degradácie a menšej stability v porovnaní s celulózou, hodnota pH poklesla o jeden stupeň. Metódami kvapalinovej chromatografie sme zistili, že organické kyseliny, octová a mravčia, neboli vo vzorkách skladovaného smrekového dreva detegované z dôvodu ich vysokej prchavosti pri skladovaní dreva vo vonkajšom prostredí, došlo k poklesu priemerného polymerizačného stupňa celulózy o 9,18 %, množstvo sacharidov hemicelulózového typu pokleslo o 40,24 %, pričom najväčší pokles bol zaznamenaný v množstve L-arabinózy o 71,99 %, D-galaktózy o 61,11 % a D-xylózy o 43,04 %. Celkový pokles množstva glukózy z celulózy predstavoval 16,52 %. Priemerná dĺžka vlákien sa po 15-mesačnom skladovaní znížila o 38,17 % a priemerná šírka o 4,80 %. Bol zaznamenaný nárast podielu kratších a pokles podielu dlhších vlákien. V tejto práci bol zároveň zistený rozdiel v stanovení celulózy podľa Seiferta v porovnaní so stanovením D-glukózy metódou HPLC. Táto práca poskytuje užitočné informácie o vlastnostiach dlhodobo skladovanej smrekovej suroviny. Na základe výsledkov chemických a morfologických vlastností dreva 7 smreka obyčajného skladovaného po dobu 15 mesiacov je možné konštatovať, že v dreve došlo k zásadným zmenám, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou ovplyvnia kvalitu vyrábanej buničiny, ak by sa drevo využilo pre celulózo-papierenský priemysel.