Narastajúci záujem o zdravý životný štýl a s tým súvisiace zmeny v stravovacích návykoch ľudí ako aj nárast a intenzifikácia poľnohospodárskej produkcie prispievajú k zvýšenému záujmu spoločnosti o welfare hospodárskych zvierat. Hoci väčšina chovných zariadení zabezpečuje chovaným zvieratám adekvátnu potravu a fyzické zdravie, z pohľadu welfaru hydiny hlavným problémom ostáva pôsobenie stresových faktorov a to, že mnohé chovné systémy neumožňujú zvieratám uskutočňovať celú škálu prvkov vrodeného správania. Emócie (afektívne stavy) a ich valencia sú v súčasnosti považované za významnú zložku welfaru zvierat. Jeden z prístupov hodnotenia afektívnych stavov vychádza z predpokladu, že niektoré chovné podmienky môžu navodiť negatívne emócie a takto ovplyvnené zvieratá majú pri rozhodovaní sa v nejednoznačných situáciách tendenciu k negatívnym úsudkom a naopak. Testovaním takéhoto skreslenia v tvorbe úsudku bol hodnotený vplyv dvoch chovných technológií (obohatená klietky verzus chov na hlbokej podstielke) na emócie nosníc. Spolu 33 nosníc v dvoch experimentoch sme v prvej fáze naučili diskriminovať pozitívny podnet, ktorý signalizoval odmenu (múčny červ), a negatívny podnet, signalizujúci trest (nepríjemný zvuk). Po splnení kritérií diskriminácie boli jedince vystavené testu s pridaním troch nejednoznačných podnetov s fyzikálnymi vlastnosťami medzi dvoma už známymi podnetmi. Aj keď boli nosnice schopné naučiť sa diskriminovať vizuálne podnety po štyroch sedeniach, rozdiel v vplyve chovného prostredia na tvorbu úsudku sa nepotvrdil. Naopak miera poškodenia peria, ďalší ukazovateľov welfaru hydiny, sa medzi chovnými prostrediam líšila signifikantne. Úroveň poškodenia operenia bola stanovovaná na 15 nosniciach chovaných v obohatených klietkach a na 15 nosniciach chovaných na hlbokej podstielke pomocou skórovania operenia na základe protokolu Welfare Quality® a dvoma parametrami získanými z termografických záznamov (ΔTB – rozdiel medzi nameranou teplotou povrchu tela nosníc a okolitým prostredím; percento neoperených plôch – percento pixelov s teplotou väčšou ako 33,5°C v sledovanej oblasti). Posudzované boli štyri oblasti tela: hlava a dorzálna časť krku; chrbát; oblasť kloaky; hruď a ventrálna časť krku. Obe metódy zaznamenali výraznejšie poškodenie peria sliepok z obohatených klietok najmä v oblasti kloaky a chrbta. Keďže dáta získané termografiou korelovali s výsledkami akceptovaného postupu hodnotenia kvality peria, využitie termovízie na tento účel sa javí ako objektívna alternatíva. Jedným z problémov welfaru mäsového typu kúr (brojlerov) sú problémy pohybového aparátu súvisiace s rýchlym rastom. Preto sa výskum snaží nájsť spôsoby zvýšenia aktivity v ranom štádiu života s využitím rôznych druhov obohatenia prostredia. Stimulácia aktívneho vyhľadávania a získavania potravy môže vyvolať zvýšenie aktivity brojlerov. V teste bolo použitých 118 brojlerových kurčiat rozdelených do štyroch experimentálnych skupín. Chovné prostredie každej skupiny bolo špecificky obohacované buď komponentmi potravy (múčne červy, zrná pšenice), resp. pridaním čerstvých hoblín alebo v prípade kontrolnej skupiny nebolo ovplyvnené vôbec. K nárastu celkovej aktivity ako aj vzorcov správania spojených s aktívnym získavaním potravy došlo iba v skupine s obohacovaním vysoko palatabilnou potravou, t.j. múčnymi červami. Tento účinok bol ale iba krátkodobý počas 10-minútového intervalu tesne po podaní červov. Obohatenie prostredia nemalo vplyv na mieru strachu testovaných jedincov. Výsledky všetkých troch experimentov prispievajú k rozvoju metód hodnotenia welfaru a rozšíreniu poznania vhodných foriem obohatenia prostredia, ktoré pozitívne ovplyvňujú welfare hydiny s využitím moderných prístupov a technológií. Kľúčové slová: welfare, hydina, obohatenie prostredia, kognitívne skreslenie, termografia