V diplomovej práci je analyzovaný vplyv hrúbkových stupňov a iných činiteľov, ktoré ovplyvňujú kvantitatívnu a kvalitatívnu výťaž reziva. V prvej časti práce sú spracované teoretické poznatky o činiteľoch vplývajúce na výťažnosť reziva ako aj ich dopad na mechanické vlastnosti vyrábaného reziva. V ďalšej časti sú spracované metódy získavania údajov pre určenie výťažnosti reziva ako aj najmodernejšie technológie merania. V tretej časti je spracovaná metodika určovania výťažnosti, technologický popis hlavného piliarskeho stroja ako aj reálny výskum zoberajúci sa vplyvom hrúbkových stupňov na kvantitatívnu a kvalitatívnu výťažnosť u duba a jaseňa. V rámci výskumu sme porezali 97,49 m3 dubových výrezov a 97,4 m3 jaseňových výrezov. Výskumom bolo preukázané, že hrúbkové stupne ako faktor, nemajú štatisticky významný vplyv na kvantitatívnu výťažnosť u duba a jaseňa. Taktiež sa zisťoval vplyv dĺžky výrezov na kvantitatívnu výťažnosť, no ani tento faktor sa nepreukázal ako štatisticky významný. V poslednej časti je porovnanie výsledkov výskumu s výsledkami od iných autorov, ktorý sa zaoberali podobnou problematikou.