DZB - Zverejnená bakalárska práca

Polycyklické aromatické uhľovodíky v zelenine a ovocí

Autor
Mičiaková, Jana
Školiteľ
Výbohová, Eva
Oponent
Veľková, Veronika
Škola
Technická univerzita vo Zvolene DF KCHCHT (DF)
Rok odovzdania
2022
Počet strán
40s.. s
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=7E432E204D1F6C32995A8A3802D8
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Bakalárska práca

Študijný odbor
1610 | *ekologické a environmentálne vedy

Dátum zaslania práce do CRZP
14.05.2022

Dátum vytvorenia protokolu
14.05.2022

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
24.06.2022

Práca je zverejniteľná od
ihneď

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
Polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) sú hydrofóbne zlúčeniny so závažným škodlivým účinkom na ľudské zdravie a životné prostredie. Cieľom bakalárskej práce bolo zhodnotenie výsledkov výskumov iných autorov zameraných na analýzu PAU v zelenine a ovocí pochádzajúcich z lokalít s rôznym druhom a stupňom znečistenia životného prostredia. Vybrané boli vysoko obývané lokality s výraznou priemyselnou činnosťou. Na zhodnotenie problematiky PAU v ovocí a zelenine boli vybrané experimenty s rôznym zameraním výsledkov, pomocou ktorých je možné vyčleniť poľnohospodárske územia Slovenska s možným rizikom prítomných polutantov v pestovaných rastlinách. Navrhované územia predstavujú potenciálnu kontamináciu plodín z dvoch hľadísk- ovzdušia a poľnohospodárskych pôd. Obrábané pôdy v Košickom kraji prestavujú možné riziko v oboch hodnotiacich kategóriách, záujmom monitoringu PAU v dopestovaných plodinách by mali byť aj pôdy v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)