Polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) sú hydrofóbne zlúčeniny so závažným škodlivým účinkom na ľudské zdravie a životné prostredie. Cieľom bakalárskej práce bolo zhodnotenie výsledkov výskumov iných autorov zameraných na analýzu PAU v zelenine a ovocí pochádzajúcich z lokalít s rôznym druhom a stupňom znečistenia životného prostredia. Vybrané boli vysoko obývané lokality s výraznou priemyselnou činnosťou. Na zhodnotenie problematiky PAU v ovocí a zelenine boli vybrané experimenty s rôznym zameraním výsledkov, pomocou ktorých je možné vyčleniť poľnohospodárske územia Slovenska s možným rizikom prítomných polutantov v pestovaných rastlinách. Navrhované územia predstavujú potenciálnu kontamináciu plodín z dvoch hľadísk- ovzdušia a poľnohospodárskych pôd. Obrábané pôdy v Košickom kraji prestavujú možné riziko v oboch hodnotiacich kategóriách, záujmom monitoringu PAU v dopestovaných plodinách by mali byť aj pôdy v Nitrianskom a Banskobystrickom kraji.