DZB - Zverejnená bakalárska práca

Saponíny: štruktúra, absorpcia, farmakologické a výživové účinky, toxicita

Autor
Grešnerová, Soňa
Školiteľ
Jomová, Klaudia
Oponent
Petrovičová, Ida
Škola
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre FPV UKF KCH
Rok odovzdania
2020
Počet strán
54s.
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=551040C4B46A551A4E67F8C2BF23
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Bakalárska práca

Študijný odbor
7801 | učiteľstvo akademických predmetov - učiteľstvo biológie (v kombinácii)

Dátum zaslania práce do CRZP
07.05.2020

Dátum vytvorenia protokolu
07.05.2020

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
25.06.2020

Práca je zverejniteľná od
25.06.2020

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
Saponíny sú sekundárne metabolity rastlinného pôvodu so steroidnou alebo triterpénovou štruktúrou. Kombinácia hydrofilnej sacharidovej zložky a lipofilného aglykónu (sapogenínu) im dáva vlastnosti povrchovo aktívnych látok. Absorpcia saponínov nenarastá ich zvýšeným príjmom, preto pre ľudský organizmus nie sú toxické alebo ich toxicita je veľmi nízka. Vďaka tomu sa v posledných rokoch stali predmetom množstva výskumov a štúdií na ich potenciálne využitie vo farmaceutickom priemysle, potravinárstve či v kozmetike. Saponíny vykazujú široký rozsah významných farmakologických aktivít a ich využitie v terapii mnohých ochorení ukazuje pozitívne výsledky. Zvlášť významné sú preukázané in vivo a in vitro protinádorové účinky, ako aj jedinečné imunomodulačné a imunostimulačné vlastnosti. Saponíny svojím bohatým zastúpením v rastlinnej ríši predstavujú jednoduchý zdroj pre výskum a využitie v budúcnosti. V práci sme sa venovali zosumarizovaniu doteraz zistených vlastností, štruktúry, výskytu a využitiu týchto prírodných látok. Popisujeme tiež metabolické dráhy vedúce ku vzniku saponínov ako sekundárnych metabolitov v rastlinách a metódy izolácie a extrakcie týchto látok z rastlinného materiálu.
Saponins are secondary metabolites of plant origin with a steroid or triterpene structure. The combination of a hydrophilic carbohydrate component and a lipophilic aglycone (sapogenin) give them surfactant properties. The absorption of saponins does not increase with excessive peroral use, therefore they are not toxic to the human body or their toxicity is very low. As a result, in recent years they have been the subject of extensive research and studies of their potential use in the pharmaceutical industry, food industry and cosmetics. The saponins possess a wide range of significant pharmacological activities and their use in the therapy of many diseases shows positive results. Their proven in vivo and in vitro antitumor effects, as well as unique immunomodulating and immunostimulating properties, are particularly important. Due to their rich abundance in the plant kingdom, saponis are an easy source for their research and use in the future. In this work, we focused on summarizing the properties, structure, occurrence and utilization of these natural substances. We also describe metabolic pathways leading to the formation of saponins as secondary metabolites in plants and methods for isolating and extracting these substances from plant material.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)