DZB - Zverejnená bakalárska práca

Komplexný pohľad na mlieko

Autor
Nogová, Marcela
Školiteľ
Jenisová, Zita
Oponent
Tokárová, Barbora
Škola
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre FPV UKF KCH
Rok odovzdania
2020
Počet strán
79s.
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=551040C4B46A551A456DF9C2BF23
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Bakalárska práca

Študijný odbor
7801 | učiteľstvo akademických predmetov - učiteľstvo biológie (v kombinácii)

Dátum zaslania práce do CRZP
06.05.2020

Dátum vytvorenia protokolu
06.05.2020

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
25.06.2020

Práca je zverejniteľná od
25.06.2020

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
Mlieko, potravina, ktorú všetci poznajú, niektorí milujú, iní neznášajú. Je jednou z tých potravín, s ktorou sa spája snáď najviac kontroverzných názorov a hojne šírených mýtov – v súčasnosti predovšetkým na Internete. Predložená bakalárska práca sa zaoberá spracovaním komplexného pohľadu na mlieko. Pozostáva z dvoch častí – teoretickej a praktickej. V teoretickej časti objasňuje poznatky, ktoré charakterizujú mlieko z hľadiska jeho histórie, opisuje názory rozličných autorov na tému mlieka, vysvetľuje základné pojmy, kladie dôraz na hlavné a doplňujúce zložky mlieka, skúma negatívne vplyvy mlieka na ľudský organizmus a odkrýva mýty o mlieku. Praktická časť je zameraná na zhromažďovanie a tvorbu návrhov vzorových laboratórnych experimentov. K pokusom sú podľa časového rozvrhnutia hodiny zakomponované tiež rôzne doplňujúce aktivity, úlohy a činnosti na zefektívnenie práce v laboratóriu a na rozvíjanie vyšších kognitívnych funkcií u študentov, ku ktorým patrí napríklad spracovanie informácií, práca s informáciami a Internetom, predstavivosť či rozhodovanie. Základnou metódou, ktorá bola použitá, je bádateľská metóda „Establish“. Tieto predlohy môžu byť neskôr použité ako učebné pomôcky pre študentov i pedagógov základných, stredných či vysokých škôl v rámci prírodovedných predmetov.
Milk, a food that everyone knows, some love, others hate. It is one of those foods, that is associated with perhaps the most controversial views and widespread myths – at present day mainly on the Internet. The presented bachelor thesis deals with the processing of a complex view of milk. It consists of two parts – theoretical and practical. The theoretical part clarifies the findings, that characterize milk in terms of its history, describes the views of various authors on the topic of milk, explains the basic concepts, emphasizes the main and complementary components of milk, examines the negative impacts of milk on the human body and reveals myths about milk. The practical part is focused on collecting and creating designs of the sample laboratory experiments. According to the time schedule of the lesson, the experiments also include various additional activities, tasks and actions to streamline work in the laboratory and to develop higher cognitive functions in students, such as information processing, working with information and the Internet, imagination and also decision-making. The basic method, that has been used, is an inquiry-based method, "Establish". These templates can later be used as teaching aids for students and teachers of primary, secondary or higher education within the science subjects.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)