Táto diplomová práca sa zaoberá kvalitou obrobeného termicky modifikovaného bukového dreva sýtou vodnou parou. Práca má zahrnuté kapitoly v ktorých sa na úvod v prvej kapitoly stretávame s popisom dreviny jej zložením, charakteristickými vlastnosťami a využitím v praxi. V nasledujúcej druhej kapitole je popísaná presná problematika termicky modifikovaného dreva. V tretej kapitole je spomenutá teória rovinného frézovania, v ktorej sú popísané princípy frézovania, technologické charakteristiky, druhy a kinematika frézovania. V poslednej teoretickej kapitole je popísaná drsnosť povrchu a vplyvy na drsnosť obrábanej plochy. Následne začína metodika práce, v ktorej je popísaná experimentálna časť. Experimentálna časť začína popisom experimentálnych vzoriek (prírodný materiál, materiál upravený sýtou vodnou parou pri teplotách 105 °C, 115 °C, 125 °C) a ich prípravou. Ďalším krokom v kapitole bolo popísanie použitých strojných zariadení a technologických podmienok (rezná a posuvná rýchlosť), pri ktorých sa vykonával experiment. Záverečná kapitola sa venovala vyhodnocovaniu vzoriek pomocou analýzy rozptylu v programe STATISTICA 12. Cieľom bolo nájsť čo vplyv na kvalitu povrchu tepelne upraveného dreva pri rovinnom frézovaní. Kľúčové slová: frézovanie, termická modifikácia, kvalita povrchu, technologické podmienky