DDP - Zverejnená diplomová práca

Analýza procesu obrábania termicky modifikovaného bukového dreva sýtou vodnou parou s dôrazom na kvalitu obrobeného povrchu

Autor
Staššák, Martin
Školiteľ
Koleda, Peter
Oponent
Kminiak, Richard
Škola
Technická univerzita vo Zvolene FT KVAT (FT)
Rok odovzdania
2022
Počet strán
80.s
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=2990E1F3D3E2554671823159E9F3
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Diplomová práca

Študijný odbor
2381 | *strojárstvo

Dátum zaslania práce do CRZP
11.05.2022

Dátum vytvorenia protokolu
11.05.2022

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
02.06.2022

Práca je zverejniteľná od
ihneď

Elektronická verzia
 Prehliadať
Táto diplomová práca sa zaoberá kvalitou obrobeného termicky modifikovaného bukového dreva sýtou vodnou parou. Práca má zahrnuté kapitoly v ktorých sa na úvod v prvej kapitoly stretávame s popisom dreviny jej zložením, charakteristickými vlastnosťami a využitím v praxi. V nasledujúcej druhej kapitole je popísaná presná problematika termicky modifikovaného dreva. V tretej kapitole je spomenutá teória rovinného frézovania, v ktorej sú popísané princípy frézovania, technologické charakteristiky, druhy a kinematika frézovania. V poslednej teoretickej kapitole je popísaná drsnosť povrchu a vplyvy na drsnosť obrábanej plochy. Následne začína metodika práce, v ktorej je popísaná experimentálna časť. Experimentálna časť začína popisom experimentálnych vzoriek (prírodný materiál, materiál upravený sýtou vodnou parou pri teplotách 105 °C, 115 °C, 125 °C) a ich prípravou. Ďalším krokom v kapitole bolo popísanie použitých strojných zariadení a technologických podmienok (rezná a posuvná rýchlosť), pri ktorých sa vykonával experiment. Záverečná kapitola sa venovala vyhodnocovaniu vzoriek pomocou analýzy rozptylu v programe STATISTICA 12. Cieľom bolo nájsť čo vplyv na kvalitu povrchu tepelne upraveného dreva pri rovinnom frézovaní. Kľúčové slová: frézovanie, termická modifikácia, kvalita povrchu, technologické podmienky

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)