DZB - Zverejnená bakalárska práca

Metódy analýz vybraných ťažkých kovov vo vínach

Autor
Križan, Adam
Školiteľ
Feszterová, Melánia
Oponent
Harangozo, ĽubošKucková, Lenka
Škola
Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre FPV UKF KCH
Rok odovzdania
2019
Počet strán
47s.
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=0355D02574495B28008FDFDEC12B
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Bakalárska práca

Študijný odbor
7801 | učiteľstvo akademických predmetov - učiteľstvo biológie (v kombinácii)

Dátum zaslania práce do CRZP
27.04.2019

Dátum vytvorenia protokolu
30.04.2019

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
05.09.2019

Práca je zverejniteľná od
05.09.2019

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
Ťažké kovy patria medzi základné skupiny látok, ktoré znečisťujú životné prostredie. Preto ich vplyv na človeka či celkovo na životné prostredie patrí v súčasnosti k celosvetovo sledovaným témam. Obsah ťažkých kovov v potravinách, ale aj vo víne je predmetom mnohých vedeckých výskumov nie len vo svete ale aj na Slovensku. V práci sa komplexne zaoberáme analýzou problematiky ťažkých kovov vo vínach. V prvej kapitole práce sa všeobecne zoznámime s vínom a s jeho chemickým zložením. Ďalej sa v nej venujeme nami vybranými ťažkými kovmi, ktoré sa najčastejšie vyskytujú vo vínach a to sú : kadmium, olovo, chróm, meď a nikel...Na analýzu vybraných ťažkých kovov vo vínach existuje viac postupov. V práci popisujeme atómovú absorpčnú spektroskopiu (AAS), ktorá patrí k často využívaným metódam výskumu..na stanovenie obsahu ťažkých kovov vo vínach. V druhej kapitole uvádzame cieľ práce. V tretej kapitole práce uvádzame metódy analýz. Venujeme sa dvom metódam atómovej absorpčnej spektroskopie a to je plameňová atómová absorpčná spektroskopia (FS AAS) a atómová absorpčná spektroskopia s grafitovou kyvetou (GT AAS) za účelom ich základných charakteristík. Ide o dve metódy, ktoré sú v súčasnej dobe najčastejšie využívané, pričom dosiahnuté výsledky sú preukázateľné. Analyzované ťažké kovy je možné s použitím sledovaných metód najme GT..AAS dokázať aj v malých množstvách vín čo je z hľadiska analýz veľmi podstatné ako aj..ekonomického. Sledovanie obsahu ťažkých..kovov vo vínach je veľmi dôležité, nakoľko vína so zvýšenou hodnotou kovov ako sú napríklad kadmium, olovo, nikel, zinok a meď (a iné) môžu pôsobiť na živý organizmus..toxicky.
Heavy metals are among the basic groups of substances that pollute the environment. Therefore, their impact on humans or, overall, the environment is currently a worldwide concern. The content of heavy metals in food but also in wine is the subject of many scientific research not only in the world but also in Slovakia. In this work we deal with complex analysis of heavy metals in wine. In the first chapter of the work we will get acquainted with wine and its chemical composition in general. Furthermore, we focus on the selected heavy metals, which are most commonly found in wines, and are: cadmium, lead, chromium, copper and nickel. There are several procedures for analyzing selected heavy metals in wines. We describe atomic absorption spectroscopy (AAS), which belongs to frequently used methods of research for determination of heavy metals content in wines. The second chapter presents the aim of the work. In the third chapter we present methods of analysis. We deal with two methods of atomic absorption spectroscopy, namely flame atomic absorption spectroscopy (FS AAS) and atomic absorption spectroscopy with graphite cuvette (GT AAS) for their basic characteristics. These are the two methods that are most commonly used today, and the results are provable. Heavy metals analyzed can also be used to detect GT AAS in small amounts of wine, which is very important as well as economical. It is very important to monitor the content of heavy metals in wines, as high-value wines such as cadmium, lead, nickel, zinc and copper (and others) can cause toxic effects on the living organism.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)