ČUPKA Martin, Mgr.: Relatívna energetická deficiencia v športe (RED-S) a vplyv výživovej intervencie na vybrané parametre RED-S vytrvalostne trénovaných mužov [Dizertačná práca]. Univerzita Komenského v Bratislave. Fakulta telesnej výchovy a športu; Katedra biologických a lekárskych vied. Školiteľ: Doc. Mgr. Milan Sedliak, PhD. Stupeň odbornej kvalifikácie: PhD. Bratislava: FTVŠ UK, 2023. Úvod: Sústavný hypokalorický spôsob stravovania počas tréningového aj súťažného obdobia môže negatívne ovplyvňovať zdravie aj športový výkon. Medzinárodný olympijský výbor v roku 2014 predstavil koncepciu “Relatívna energetická deficiencia v športe” (RED-S), v rámci potreby zohľadniť a zahrnúť nové súčasti, ktoré obohacujú dovtedy využívanú koncepciu “Ženskej športovej triády” ako fenoménu súťažných športovkýň u ktorých dochádza ku jednému alebo viacerým príznakom z trojice - poruchy príjmu potravy, amenorea a osteoporóza. Prvým cieľom dizertačnej práce bolo skúmanie závislosti medzi energetickou dostupnosťou resp. energetickou bilanciou a výživovými, biochemickými, antropometrickými a výkonnostnými parametrami vytrvalostne trénovaných mužov. Druhým cieľom bola identifikácia antropometrických a výkonnostných zmien vplyvom výživovej intervencie. Metódy: Štúdia 1: Prierezové porovnanie antropometrických, nutričných, motorických a biochemických parametrov vytrvalostne trénovaných mužov (n=31; vek:28±4r.; hmotnosť: 72,4±8,7 kg; telesný tuk: 12,3±3,2%; BMI 22,3±1,7 kg/m2 ; VO2max : 59,89±7,9 ml/kg/min) v závislosti od energetickej bilancie resp. energetickej dostupnosti. Štúdia 2: Vytrvalostne trénovaní muži s najvyšším skóre dosiahnutým v dotazníku nízkej energetickej dostupnosti (LEAM-Q) (n=14) podstúpili dvojskupinový časovo súbežný experiment, kde experimentálna skupina (n=7) absolvovala 3-mesačnú výživovú intervenciu, kontrolná skupina (n=7) bez intervencie (iba informovaná o svojom stave). Sledované boli zmeny telesného zloženia a motorickej výkonnosti. Výsledky: Podiel telesného tuku bol o 14,10% vyšší v skupine s negatívnou energetickou bilanciou (NEB) (12,9±2,80%) oproti skupine s pozitívnou energetickou bilanciou (PEB) (11,2±3,71%); (n.s.; p=0,159). Z-skóre driekovej chrbtice vyššie v NEB (-0,467±1,079 SD) oproti PEB (-0,660 ±0,854 SD), (n.s.; p =0,623) pričom nízka minerálna denzita kostí bola prítomná častejšie v NEB (n=6) oproti PEB (n=2). Pozitívny vzťah bol medzi BMI a z-skóre krčka stehennej kosti (ρ = 0,525; p < 0,01). Príjem sacharidov bol o 32,60 % nižší v NEB (3,80 ± 0,40 g/kg/deň) v porovnaní s PEB (5,28±1,04 g/kg/deň); (p=0,002). NEB bola spojená s o 50,1 % vyšším energetickým výdajom počas cvičenia (1126,70±491,49 kcal/deň) v porovnaní s PEB (675,42±101,42 kcal/deň); (p < 0,001). Negatívna závislosť medzi VO2max a podielom telesného tuku (ρ = -0,499; p < 0,01). Celkový testosterón bol o 13,5% nižší v NEB (17,55±4,34 nmol/l) v porovnaní s PEB (20,14±6,33 nmol/l), (n.s.; p=0,246), pričom subklinické nízke hladiny častejšie v NEB (n=5) oproti PEB (n=2). Negatívna závislosť medzi celkovým testosterónom a telesnou hmotnosťou (ρ = -0,581, p < 0,01) resp. beztukovou hmotou (ρ = -0,614, p < 0,01). Glukóza medzi NEB a PEB n.s. (p=0,825), ale hodnoty pod referenčným rozmedzím častejšie v NEB (n=3) v porovnaní s PEB (n=0). Výživová intervencia priniesla signifikantný pokles telesného tuku v experimentálnej skupine (EXP) (PRE: 12,8±3,0% POST: 11,5±1,1%; p = 0,016) v porovnaní s kontrolnou skupinou (CON). VO2max bez významného rozdielu v EXP (PRE: 54,1±6,8 ml/kg/min POST: 55,8±5,1 ml/kg/min; p = 0,159) a podobne v porovnaní s CON (p = 0,337). Maximálna oxidácia sacharidov počas záťaže v EXP (PRE: 5,03 ± 0,63 g/min POST: 5,20 ± 0,64 g/min; p = 0,109), n.s. zmena v porovnaní s CON (p = 0,445; d = 0,885). Zmena maximálnej izometrickej sily v extenzií kolenného kĺbu v EXP (PRE: 5,44 ± 1,29 Nm/kg POST: 6,65 ± 0,70 Nm/kg; p = 0,078; d = 1,161) Záver: Signifikantný vzťah medzi zníženou denzitou kostí a energetickou deficienciou sa nepotvrdil. Preukázali sme, že podiel telesného tuku nie je relevantný indikátor energetickej deficiencie. Poukázali sme na špecifiká v stravovacích a biochemických parametroch športovcov s nedostatočným príjmom energie ako je nižší príjem sacharidov, subklinické hodnoty celkového testosterónu resp. glukózy. Výživová intervencia u športovcov so zvýšeným rizikom RED-S spôsobila signifikantný pokles telesného tuku. Odporúčame ďalej zdokonaľovať skríningové nástroje (LEAM dotazník) a zdôrazňujeme nevyhnutnosť skúmania dlhodobých účinkov energetickej deficiencie, ktoré v praxi nastávajú v rôznych obdobiach športovej prípravy. Kľúčové slová: energetická bilancia, energetická dostupnosť, športový výkon, výživa