DDZ - Zverejnená dizertačná práca

Relatívna energetická deficiencia v športe (RED-S) a vplyv výživovej intervencie na vybrané parametre RED-S vytrvalostne trénovaných mužov

Autor
Čupka, Martin
Školiteľ
Sedliak, Milan
Oponent
Penesová, AdelaPupiš, MartinVavák, Miroslav
Škola
Univerzita Komenského v Bratislave FTVŠ FTVŠ
Rok odovzdania
2023
Počet strán
178s.
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=4B1C4D75B6D4960DF5A601FA792C
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Dizertačná práca

Študijný odbor
7418 | *vedy o športe

Dátum zaslania práce do CRZP
20.07.2023

Dátum vytvorenia protokolu
20.07.2023

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
01.09.2023

Práca je zverejniteľná od
01.09.2023

Elektronická verzia
 Stiahnuť prácu (pdf)
 Prehliadať
ČUPKA Martin, Mgr.: Relatívna energetická deficiencia v športe (RED-S) a vplyv výživovej intervencie na vybrané parametre RED-S vytrvalostne trénovaných mužov [Dizertačná práca]. Univerzita Komenského v Bratislave. Fakulta telesnej výchovy a športu; Katedra biologických a lekárskych vied. Školiteľ: Doc. Mgr. Milan Sedliak, PhD. Stupeň odbornej kvalifikácie: PhD. Bratislava: FTVŠ UK, 2023. Úvod: Sústavný hypokalorický spôsob stravovania počas tréningového aj súťažného obdobia môže negatívne ovplyvňovať zdravie aj športový výkon. Medzinárodný olympijský výbor v roku 2014 predstavil koncepciu “Relatívna energetická deficiencia v športe” (RED-S), v rámci potreby zohľadniť a zahrnúť nové súčasti, ktoré obohacujú dovtedy využívanú koncepciu “Ženskej športovej triády” ako fenoménu súťažných športovkýň u ktorých dochádza ku jednému alebo viacerým príznakom z trojice - poruchy príjmu potravy, amenorea a osteoporóza. Prvým cieľom dizertačnej práce bolo skúmanie závislosti medzi energetickou dostupnosťou resp. energetickou bilanciou a výživovými, biochemickými, antropometrickými a výkonnostnými parametrami vytrvalostne trénovaných mužov. Druhým cieľom bola identifikácia antropometrických a výkonnostných zmien vplyvom výživovej intervencie. Metódy: Štúdia 1: Prierezové porovnanie antropometrických, nutričných, motorických a biochemických parametrov vytrvalostne trénovaných mužov (n=31; vek:28±4r.; hmotnosť: 72,4±8,7 kg; telesný tuk: 12,3±3,2%; BMI 22,3±1,7 kg/m2 ; VO2max : 59,89±7,9 ml/kg/min) v závislosti od energetickej bilancie resp. energetickej dostupnosti. Štúdia 2: Vytrvalostne trénovaní muži s najvyšším skóre dosiahnutým v dotazníku nízkej energetickej dostupnosti (LEAM-Q) (n=14) podstúpili dvojskupinový časovo súbežný experiment, kde experimentálna skupina (n=7) absolvovala 3-mesačnú výživovú intervenciu, kontrolná skupina (n=7) bez intervencie (iba informovaná o svojom stave). Sledované boli zmeny telesného zloženia a motorickej výkonnosti. Výsledky: Podiel telesného tuku bol o 14,10% vyšší v skupine s negatívnou energetickou bilanciou (NEB) (12,9±2,80%) oproti skupine s pozitívnou energetickou bilanciou (PEB) (11,2±3,71%); (n.s.; p=0,159). Z-skóre driekovej chrbtice vyššie v NEB (-0,467±1,079 SD) oproti PEB (-0,660 ±0,854 SD), (n.s.; p =0,623) pričom nízka minerálna denzita kostí bola prítomná častejšie v NEB (n=6) oproti PEB (n=2). Pozitívny vzťah bol medzi BMI a z-skóre krčka stehennej kosti (ρ = 0,525; p < 0,01). Príjem sacharidov bol o 32,60 % nižší v NEB (3,80 ± 0,40 g/kg/deň) v porovnaní s PEB (5,28±1,04 g/kg/deň); (p=0,002). NEB bola spojená s o 50,1 % vyšším energetickým výdajom počas cvičenia (1126,70±491,49 kcal/deň) v porovnaní s PEB (675,42±101,42 kcal/deň); (p < 0,001). Negatívna závislosť medzi VO2max a podielom telesného tuku (ρ = -0,499; p < 0,01). Celkový testosterón bol o 13,5% nižší v NEB (17,55±4,34 nmol/l) v porovnaní s PEB (20,14±6,33 nmol/l), (n.s.; p=0,246), pričom subklinické nízke hladiny častejšie v NEB (n=5) oproti PEB (n=2). Negatívna závislosť medzi celkovým testosterónom a telesnou hmotnosťou (ρ = -0,581, p < 0,01) resp. beztukovou hmotou (ρ = -0,614, p < 0,01). Glukóza medzi NEB a PEB n.s. (p=0,825), ale hodnoty pod referenčným rozmedzím častejšie v NEB (n=3) v porovnaní s PEB (n=0). Výživová intervencia priniesla signifikantný pokles telesného tuku v experimentálnej skupine (EXP) (PRE: 12,8±3,0% POST: 11,5±1,1%; p = 0,016) v porovnaní s kontrolnou skupinou (CON). VO2max bez významného rozdielu v EXP (PRE: 54,1±6,8 ml/kg/min POST: 55,8±5,1 ml/kg/min; p = 0,159) a podobne v porovnaní s CON (p = 0,337). Maximálna oxidácia sacharidov počas záťaže v EXP (PRE: 5,03 ± 0,63 g/min POST: 5,20 ± 0,64 g/min; p = 0,109), n.s. zmena v porovnaní s CON (p = 0,445; d = 0,885). Zmena maximálnej izometrickej sily v extenzií kolenného kĺbu v EXP (PRE: 5,44 ± 1,29 Nm/kg POST: 6,65 ± 0,70 Nm/kg; p = 0,078; d = 1,161) Záver: Signifikantný vzťah medzi zníženou denzitou kostí a energetickou deficienciou sa nepotvrdil. Preukázali sme, že podiel telesného tuku nie je relevantný indikátor energetickej deficiencie. Poukázali sme na špecifiká v stravovacích a biochemických parametroch športovcov s nedostatočným príjmom energie ako je nižší príjem sacharidov, subklinické hodnoty celkového testosterónu resp. glukózy. Výživová intervencia u športovcov so zvýšeným rizikom RED-S spôsobila signifikantný pokles telesného tuku. Odporúčame ďalej zdokonaľovať skríningové nástroje (LEAM dotazník) a zdôrazňujeme nevyhnutnosť skúmania dlhodobých účinkov energetickej deficiencie, ktoré v praxi nastávajú v rôznych obdobiach športovej prípravy. Kľúčové slová: energetická bilancia, energetická dostupnosť, športový výkon, výživa
ČUPKA Martin, Mgr.: Relative energy deficiency in sport (RED-S) and the influence of nutritional intervention on selected RED-S parameters of endurance-trained men [Dissertation thesis]. Comenius University in Bratislava. Faculty of Physical Education and Sports; Department of Biological and Medical Sciences. Supervisor: doc. Mgr. Milan Sedliak, PhD. Degree of professional qualification: PhD. Bratislava: FTVŠ UK, 2023. Introduction: A continuous hypocaloric diet during training and competition periods can negatively affect health and sports performance. In 2014, the International Olympic Committee introduced the concept of "Relative Energy Deficiency in Sport" (RED-S), as part of the need to take into account and include new components that enrich the previously used concept of the "Women's Sports Triad" as a phenomenon of competitive female athletes with one or several symptoms including - eating disorders, amenorrhea and osteoporosis. The main objective of this dissertation was to investigate the dependence between energy availability or energy balance and nutritional, biochemical, anthropometric and performance parameters of endurance trained men. The second objective was the identification of anthropometric and performance changes due to the nutritional intervention Methods: Study 1: Cross-sectional comparison of anthropometric, nutritional, motor and biochemical parameters of endurance trained men (n=31; age: 28±4 years; weight: 72.4±8.7 kg; body fat: 12.3±3,2%; BMI 22.3±1.7 kg/m2; VO2max: 59.89±7.9 ml/kg/min) depending on the energy balance or energy availability. Study 2: Endurance-trained men with the highest score from Low Energy Availability Questionnaire (LEAM-Q) (n=14) underwent a two-group time-concurrent experiment, where the experimental group (n=7) underwent 3-month nutritional intervention, the control group (n =7) continued without intervention (only informed about results of testing). The impact was monitored using changes in body composition and sports performance. Results: The body fat was 14.10 % higher in the group with negative energy balance (NEB) (12.9±2.80%) compared to the group with positive energy balance (PEB) (11.2±3.71%) ; (n.s.; p=0.159). Lumbar spine z-score was higher in NEB (-0.467±1.079 SD) vs. PEB (-0.660 ±0.854 SD), (n.s.; p =0.623) while low bone mineral density occurred more often in NEB (n=6) versus PEB (n=2). There was a positive relationship between BMI and femoral neck z-score (ρ = 0.525; p < 0.01). Carbohydrate intake was 32.60% lower in NEB (3.80 ± 0.40 g/kg/day) compared to PEB (5.28 ± 1.04 g/kg/day); (p=0.002). NEB was associated with 50.1% higher energy expenditure during exercise (1126.70±491.49 kcal/day) compared to PEB (675.42±101.42 kcal/day); (p = 0.021). Negative relationship between VO2max and body fat (ρ = -0.499; p < 0.01). Total testosterone was 13.5% lower in NEB (17.55±4.34 nmol/l) compared to PEB (20.14±6.33 nmol/l), (n.s.; p=0.246), while subclinical low levels more often in NEB (n=5) versus PEB (n=2). Negative dependence between total testosterone and body weight (ρ = -0.581, p < 0.01) or fat-free mass (ρ = -0.614, p < 0.01). Glucose between NEB and PEB n.s. (p=0.825), but values below the reference range occurred more often in NEB (n=3) compared to PEB (n=0). The nutritional intervention resulted in a significant decrease in body fat in the experimental group (EXP) (PRE: 12.8±3.0% POST: 11.5±1.1%; p = 0.016) compared to the control group (CON). VO2max without significant difference in EXP (PRE: 54.1±6.8 ml/kg/min POST: 55.8±5.1 ml/kg/min; p = 0.159) and similarly compared to CON (p = 0.337 ). Maximal carbohydrate oxidation during exercise in EXP (PRE: 5.03 ± 0.63 g/min POST: 5.20 ± 0.64 g/min; p = 0.109), n.s. change compared to CON ( p = 0.445; d = 0.885). Difference for maximal voluntary isometric contraction in knee extension in EXP (PRE: 5.44 ± 1.29 Nm/kg POST: 6.65 ± 0.70 Nm/kg; p = 0.078; d = 1.161) Conclusion: A significant relationship between reduced bone density and energy deficiency was not confirmed. We have shown that the body fat percentage is not a relevant indicator of energy deficiency. We pointed out specifics in the dietary and biochemical parameters of athletes with insufficient energy intake, such as lower intake of carbohydrates, subclinical values of total testosterone or low glucose. A nutritional intervention in athletes with an increased risk of RED-S caused a significant decrease in body fat.We recommend further improvement of the screening tools (LEAM questionnaire) and emphasize the necessity of investigating the long-term effects of energy deficiency, which in practice occur in different periods of sports training. Key words: energy balance, energy availability, sports performance, nutrition

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)