Dizertačná práca sa zaoberá sledovaním vybraných vonkajších faktorov (sezónnych zmien) a vnútorných faktorov (zdravotný stav vemena) na kvalitatívne parametre (obsah mliečnych zložiek, fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka) a hygienické parametre surového kravského mlieka. Experimentálna časť práce sa vykonala v praktických podmienkach na štyroch produkčných hospodárstvach (PH1, PH2, PH3 a PH4) nachádzajúcich sa na území SR v regiónoch Abov, Spiš a Zemplín, ktoré sa venujú chovu slovenského strakatého dobytka. Odber vzoriek mlieka sa uskutočnil v období jeseň 2020/ zima 2020/ jar 2021/ leto 2021. Spolu 320 individuálnych vzoriek surového kravského mlieka sa podrobilo stanoveniu kvalitatívnych parametrov a mikrobiologickej analýze mlieka. Obsah základných zložiek mlieka (tuk, beztuková sušina, bielkoviny, laktóza) a fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka (bod tuhnutia, elektrická vodivosť, obsah chloridových iónov a kyslosť) preukazovali výrazné rozdiely na úrovni štatistickej významnosti (p < 0,001) v súvislosti so sezónnymi zmenami. Počet somatických buniek preukázal taktiež významnú interakciu (p < 0,001) v súvislosti so sezónnosťou. V práci sme detegovali vplyv vysokého počtu somatických buniek na úbytok bielkovinových frakcií αs2-kazeínu; αs1-kazeínu; ß-kazeínu a κ-kazeínu. Druhovou identifikáciou použitím metódy PCR bolo spolu 73 izolátov Pseudomonas spp. identifikovaných nasledovne: P. putida (34,25 %); P. fragi (13,70 %); P. lundensis (9,59 %) a Pseudomonas spp. (42,47 %). Proteolytickú aktivitu stanovenú pri teplote 7 °C vykazovalo z (n = 20) vybraných izolátov Pseudomonas spp. (60 %) izolátov, pri teplote 25 °C bolo pozitívne detegovaných (85 %) izolátov. Lipolytická aktivita stanovená pri teplote 7 °C bola potvrdená u (35 %) izolátov, pri teplote 25 °C bola potvrdená u (70 %) izolátov. Produkcia pigmentu pyoverdín bola zistená u (65 %) izolátov, avšak produkcia pyocyanínu nebola potvrdená (0 %). Stanovením antibiotickej rezistencie sme potvrdili multirezistenciu na dva druhy antibiotík u 25 % izolátov, na tri druhy antibiotík u 50 % izolátov a na štyri druhy antibiotík u 25 % izolátov.