DDZ - Zverejnená dizertačná práca

Sledovanie vonkajších a vnútorných vplyvov na kvalitatívne a hygienické vlastnosti surového kravského mlieka

Autor
Kováčová, Mariana
Školiteľ
Dudriková, Eva
Oponent
Bursová, ŠárkaGolian, JozefTkáčiková, Ľudmila
Škola
Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach UVLF ÚHaTMLK
Rok odovzdania
2022
Počet strán
118s.
Trvalý odkaz - CRZP
https://opac.crzp.sk/?fn=detailBiblioForm&sid=A3900C45A119566176F9FB9915B9
Primárny jazyk
slovenčina

Typ práce
Dizertačná práca

Študijný odbor
4318 | *veterinárske lekárstvo

Dátum zaslania práce do CRZP
23.06.2022

Dátum vytvorenia protokolu
23.06.2022

Dátum doručenia informácií o licenčnej zmluve
03.11.2022

Práca je zverejniteľná od
03.11.2022

Elektronická verzia
 Prehliadať
Dizertačná práca sa zaoberá sledovaním vybraných vonkajších faktorov (sezónnych zmien) a vnútorných faktorov (zdravotný stav vemena) na kvalitatívne parametre (obsah mliečnych zložiek, fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka) a hygienické parametre surového kravského mlieka. Experimentálna časť práce sa vykonala v praktických podmienkach na štyroch produkčných hospodárstvach (PH1, PH2, PH3 a PH4) nachádzajúcich sa na území SR v regiónoch Abov, Spiš a Zemplín, ktoré sa venujú chovu slovenského strakatého dobytka. Odber vzoriek mlieka sa uskutočnil v období jeseň 2020/ zima 2020/ jar 2021/ leto 2021. Spolu 320 individuálnych vzoriek surového kravského mlieka sa podrobilo stanoveniu kvalitatívnych parametrov a mikrobiologickej analýze mlieka. Obsah základných zložiek mlieka (tuk, beztuková sušina, bielkoviny, laktóza) a fyzikálno-chemické vlastnosti mlieka (bod tuhnutia, elektrická vodivosť, obsah chloridových iónov a kyslosť) preukazovali výrazné rozdiely na úrovni štatistickej významnosti (p < 0,001) v súvislosti so sezónnymi zmenami. Počet somatických buniek preukázal taktiež významnú interakciu (p < 0,001) v súvislosti so sezónnosťou. V práci sme detegovali vplyv vysokého počtu somatických buniek na úbytok bielkovinových frakcií αs2-kazeínu; αs1-kazeínu; ß-kazeínu a κ-kazeínu. Druhovou identifikáciou použitím metódy PCR bolo spolu 73 izolátov Pseudomonas spp. identifikovaných nasledovne: P. putida (34,25 %); P. fragi (13,70 %); P. lundensis (9,59 %) a Pseudomonas spp. (42,47 %). Proteolytickú aktivitu stanovenú pri teplote 7 °C vykazovalo z (n = 20) vybraných izolátov Pseudomonas spp. (60 %) izolátov, pri teplote 25 °C bolo pozitívne detegovaných (85 %) izolátov. Lipolytická aktivita stanovená pri teplote 7 °C bola potvrdená u (35 %) izolátov, pri teplote 25 °C bola potvrdená u (70 %) izolátov. Produkcia pigmentu pyoverdín bola zistená u (65 %) izolátov, avšak produkcia pyocyanínu nebola potvrdená (0 %). Stanovením antibiotickej rezistencie sme potvrdili multirezistenciu na dva druhy antibiotík u 25 % izolátov, na tri druhy antibiotík u 50 % izolátov a na štyri druhy antibiotík u 25 % izolátov.
Detection of selected external factors (seasonal changes) and internal factors (udder health) on qualitative parameters (content of milk components, physico-chemical properties of milk) and hygienic parameters of raw cow's milk was the aim of this study. The experimental part of the work was carried out in practical conditions on four production farms (PH1, PH2, PH3 and PH4) located in the Slovak Republic in the regions of Abov, Spiš and Zemplín, which are engaged in breeding Slovak spotted cattle. Milk sampling took place in the period autumn 2020 / winter 2020 / spring 2021 / summer 2021. A total of 320 individual samples of raw cow's milk were subjected to the determination of quality parameters and microbiological analysis of the milk. The content of basic milk components (fat, non-fat dry matter, proteins, lactose) and physico-chemical properties of milk (freezing point, electrical conductivity, chloride ion content and acidity) showed significant differences in the level of statistical significance (p < 0.001) due to seasonal changes. Somatic cell counts also showed a significant seasonal interaction (p < 0.001). In this work, we detected the effect of high somatic cell counts on the loss of αs2-casein protein fractions; α1-casein; ß-casein and κ-casein. A total of 73 Pseudomonas spp. isolates were identified by PCR method as follows species: P. putida (34.25 %); P. fragi (13.70 %); P. lundensis (9.59 %) and Pseudomonas spp. (42.47 %). Proteolytic activity determined at 7 °C was shown from (n = 20) selected isolates of Pseudomonas spp. in (60 %) isolates, (85 %) of isolates were positively detected at 25 °C. Lipolytic activity determined at 7 °C was confirmed in (35 %) isolates, at 25 ° C was confirmed in (70 %) isolates. Pyoverdine pigment production was detected in (65 %) isolates, however pyocyanin production was not confirmed (0 %). By determining antibiotic resistance, we confirmed multidrug resistance to two types of antibiotics in 25 % of isolates, to three types of antibiotics in 50 % of isolates and to four types of antibiotics in 25 % of isolates.

Verzia systému: 6.2.61.5 z 31.03.2023 (od SVOP)